„Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ u Slovenačkom etnografskom muzeju u Ljubljani

Отварање изложбе Нематеријално културно наслеђе Србије у СЕМ
Изложба Нематеријално културно наслеђеСрбије у СЕМ
Изложба Нематеријално културно наслеђе Србије у СЕМ
Изложба Нематеријално културно наслеђе у СЕМ
Изложба Нематеријално културно наслеђе у СЕМ
Изложба Нематеријално културно наслеђе у СЕМ

Izložba „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, na kojoj su predstavljeni elementi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisani u Nacionalni registar i Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, otvorena je 15. maja u Slovenačkom etnografskom muzeju u Ljubljani. Izložbu, koja je deo međunarodnog predstavljanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, otvorile su generalna direktorka direktorata za kulturno naseleđe Ministarstva kulture Slovenije i Nj. E. Zorana Vlatković, ambasadorka Republike Srbije u Sloveniji.

Na izložbi autora Danijele Filipović, kustosa Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, prikazana su tradicionalna znanja i veštine, običajne prakse i verovanja, ukorenjene u prošlosti, koje su zajednice u Srbiji kao deo živog nasleđa i obeležje identiteta sačuvale do današnjih dana. Predstavljeni su i segmenti nasleđa iz Srbije koji su upisom na Uneskovu Reprezentativu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva postigli međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost – porodična slava i tradicionalna narodna igra kolo. U Nacionalni registar koji se vodi u Centru za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, do sada je upisano 37 elemenata koji pokazuju bogatstvo i raznolikost kulturnog nasleđa prisutnog na teritoriji Srbije, podsećajući istovremeno da različite zajednice, živeći na istom kulturnom području dele i razmenjuju tradicionalne forme ponašanja i čuvaju ih za generacije koje dolaze.

Izložbu, koja je deo saradnje Etnografkog muzeja u Beogradu i Slovenačkog etnografskog muzeja, posetioci Slovenskog etnografskog muzeja će moći da posete do 4. juna 2018. godine.