Nasleđe sa područja Pirota i Stare planine predstavljen ou etnografskom muzeju

Промоција 23. 8, НКН источне Србије
Промоција 23. 8, НКН источне Србије
Промоција 23. 8, НКН источне Србије
Промоција 23. 8, НКН источне Србије

Elementi nematerijalnog kulturnog nasleđa sa područje istočne Srbije, koji su 2012. do danas upisani u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa predstavljeni su u Etnografskom muzeju u četvrtak, 23. avgusta 2018. godine.

Na promociji su nosioci nasleđa sa područja istočne Srbije kroz prezentacije, izlaganja i izložbu odabranih predmeta, predstavili elemente nematerijalnog nasleđa koje su deo nasleđa njihovih zajednica. O značaju i načinima očuvanja pirotskog ćilimarstva, kao jednog od najprepoznatljivijih elemenata sa područja istočne Srbije, na promociji je govorila predsednica Udruženja „Damsko srce“, dok su predstavnici Mlekarske škole iz Pirota upoznali posetioce sa tehnologijom izrade pirotskog kačkavalja. Kroz odabrane tekstove i razgovor o Rečniku pirotskog govora predstavljeno je pirotsko pripovedanje kao jedan od elemenata iz oblasti jezika i usmenog stvaralaštva.

Đurđevdanske običaje, koji su deo nasleđa zajednica iz okoline Knjaževca i koji su deo manifestacije „Molitva pod Midžorom“, predstavili su članovi udruženja Izvor iz Knjaževac, a posetioci su bili u prilici i da se upoznaju za načinom pripreme tradicionalnog jela sa područja istočne Srbije, karakterističnog za područje Petrovca na Mlavi, pod nazivom žmare, žumijare.