Elementi nematerijalnog nasleđa iz Vojvodine predstavljeni u Etnogrfskom muzeju

Промоција НКН, Циповка, Димитрије Вујадиновић
Промоција НКН, Циповка, Димитрије Вујадиновић
Косовски вез
Наивно сликарство Словака
Наивно Сликарство Словака, Павел Бабка, Славица Вујовић
Наивно сликарство Словака
Ојкача, КУД  „Димитрије Котуровић“,
Промоција НКН, Ојкача, Драган Инђић, Ненад Грујучић
Стапарско ћилимарство, Виолета Јовановић, Етно мрежа
Стапаскор ћилимарство, Удружење Стапарска ружа

U Etnografskom muzeju y Beogradu održana je prezentacije elemenata upisanih u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije čiji su predlagači sa područja Vojvodine - naivno slikarstvo Slovakastaparsko ćilimarstvoojkača, veština izrade tradicionalnog hleba cipovka i kosovski vez.

Na prezentaciji koja je realizovana u okviru izložbe „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, nosioci nasleđa su kroz direktne razgovore i demonstracije znanja i veštine, podsetili na značaj očuvanja nematerijalnog nasleđa, izazove sa kojima se suočavaju, kao načine obezbeđivanja održivosti ovih elemenata.

U izvođenju izvorne grupe KUD-a „Dimitrije Koturović“, predstavljena je ojkača, tradicionalna narodna pesma, a o njenom očuvanju razgovarano je i kroz promociju knjige „Pjevaj, ori, prozore otvori“ u kojoj su učestvovali predstavnici izdavača Nenad Gujičić, Brankovo kolo i  Dragana Inđić,  RTS izdavaštvo. Veštinu tkanja staparskog ćilima prikazale su tkalje iz zanatskog udruženja “Staparska ruža” iz Stapara, dok su o značaju upisa i održivosti elementa govorili Violeta Jovanović, iz udruženja Etnomreža i Nemanja Sarač, predstavnik Gradske uprave Sombora. O značaju očuvanja znanja i umeće pripremanja tradicionalnog hleba u Vojvodini cipovke govorio je predlagač Dimitrije Vujadinoviće iz „Balkan kult fondacije“, koja je predlagač elementa, dok su članice Udruženje građana „Vredne ruke“ iz Novog Sada predstavile kosovski vez. Naivno slikarstvo Slovaka, predstavljeno je kroz učešće pripadnika različitih generacija slikara naive, a o izazovima očuvanja ovog elementa govorili su Pavel Babka i dr Gordana Blagojević.

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe u saradnji sa regionalnim koordnitorima tokom avgusta 2018. godine realizovao je progreme prezntacije nematerijalnog kulturnog nasleđa iz različitih geografskih oblasti Srbije, kako bi široj javnosti bilo približeno nematerijlano kulturno nasleđe upisano u Nacionalni registar, kao i da bi se ukazalo na značaj očuvanja živog nasleđa Srbije.