Радионице традиционалне народне игре коло

Радионице традиционалне народне игре коло, намењенe ученицима основних и средњих школа, организоване су у Грачаници, Крагујевцу, Горњем Милановцу и Краљеву, с циљем очувања и промовисања овог елемента нематеријалног културног наслеђа који се од 2017. године налази на Унесковој Репрезентативној листи НКН човечанства. У оквиру пројекта „Очување, преношење знања и презентација кола као елемента уписаног на Репрезентативну листу НКН човечанства“, чији је носилац Центар за истраживање и очување традиционалних игара Србије – ЦИОТИС, а који је реализован у сарадњи Центром за нематеријално културно наслеђе и уз подршку Министарства културе и информисања, више од 2000 полазника је савладавало вештину играња кола.

Циљ радионица традиционалне народне игре коло, била је презентација и едукација најмлађих чланова локалне заједнице о различитим варијантама ове игре, мелодијама на које се игра, називима и распрострањености њених многобројних верзија, као и о значају очувања кола у локалној заједници, али и на простору читаве Србије.  

Пројекат „Очување, преношење знања и презентација кола као елемента уписаног на Репрезентативну листу НКН човечанства“, спроведен је у сарадњи са установама културе и културно-уметничким друштвима у Грачаници, Крагујевцу, Горњем Милановцу и Краљеву.