Радионица у оквиру пројекта „Истраживање и очување виноградарске славе (Св. Трифун, Св.Тривун)“ у Музеју Крајине у Неготину

Музеј Крајине у Неготину организовао је 5. октобра 2019. године радионицу посвећену очувању виноградарске славе, св. Трифун, као елемента нематеријалног културног наслеђа Србије. Уз учешће стручњака из институција културе који се баве заштитом нематеријалног културног наслеђа, радионица је одржана као део активности које Музеј реализује у оквиру пројекта „Истраживање и очување виноградарске славе (Св. Трифун, Св.Тривун)“, уз подршку Министарства културе и информисања. Циљ радионице, која је намењена члановима локалне заједнице који се баве виноградарством, туризмом и просветном делатношћу, био је упознавање са значајем очувања нематеријалног културног наслеђа, као и улогом локалне заједнице у његовом препознавању и заштити.

Заинтересоване чланове локалне заједнице са значењем појма нематеријалног културног наслеђа – онако како је дефинисано Унесковом Конвенцијом (2003), процедуром уписа елемената у Национални регистар НКН, те улогама носилаца, стручњака и институција културе у очувању овог живог људског наслеђа упозанли су стручњаци Етнографског музеја у Београду, др Милош Матић и др Марко Стојановић, као и представник Центра за нематеријално културно наслеђе Србије, мср Наташа Младеновић Рибић. О досадашњем раду, теренским истраживањима и припреми номинације виноградарске славе, св. Трифун, за упис у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије, говориле су регионални координатор за нематеријално културно наслеђе за источну Србију, Сузана Антић из Народног музеја у Зајечару и Емила Петровић из Музеја Крајине.

У оквиру радионице приказан је и кратак филм посвећен берби грожђа у Неготинској Крајини, као и филм посвећен виноградарској слави, након чега су, кроз разговор са присутним представницима локалне заједнице, сагледани различити апсекти виноградарске славе, а који и данас чине део живе праксе. Виноградари су, поред представљања процеса производње, истакли сарадњу са локалном самоуправом и укључивање младих у очување виноградарске славе, али и производњу вина, док су представници Туристичке организације Општине Неготин говорили о пратећим манифестацијама у оквиру прослављања виноградарске славе. Учесници радионице су међусобно разменили искуства и разговарали о финализацији рада на предлогу за упис виноградарске славе на Националну листу НКН, као и о даљим активностима локалне заједнице које се организују поводом прослављања Св. Трифуна, односно начинима на које ове активности могу да се унапреде и допринесу развоју програма одрживости ове обичајне праксе.   

Фотографије: Центар за НКН Србије