Ојкача - очување, промовисање, преношење

Активности на очувању, промовисању и преношењу ојкаче елементa нематеријалног културног наслеђа уписаног у Национални регистар у јуну 2012. године, део су бројних програма који реализују предлагачи овог елемента, „Бранково коло“ из Сремских Карловаца и Завичајно удружење крајишника „Никола Тесла“ из Планидшта.  

Фестивал Крајишки бисери, који је у организацију ЗУК „Никола Тесла“ по 15. пут одржан 8. октобра 2017. године у Пландишту, кроз ревијални и такмичарски програм, ставио је акценат на презентацију и преношење елемента, а учешће великог броја група младих певача сведочи о заинтересованости младих генерација за очување овог сегмента наслеђа. У такмичарском програму учествовале су 22 певачке групе из Србије и региона, а по одлуци стручног жирија најуспешнија је била Женска певачка група Академског друштва „Нови Београд“. Фестивалски програм био је посвећен и сагледавању резултата и  изазова са којима се носиоци и локалне заједница суочавају, о чему се дискутовало на стручном скупу под називом „Нематеријално културно наслеђе Срба крајишника“.

Значајна активност на очувању „ојкања“ остварена је у области публиковања популарних и стручних текстова. Захваљујући сарадњи „Бранковог кола“ из Сремских Карловаца и Радиотелевизије Србије, објављено је шесто допуњено издање издање антологије крајишких ојкача ''Пјевај, ори, прозоре отвори'' Ненада Грујичића, које је представљано и на овогодишњем, 62. међународном сајму књига у Београду.