Одржан редовни састанак ГС Регионалног центра очување нематеријалног културног наслеђа

Редовни годишњи састанак Генералне скупштине Регионалног центра за очување нематеријалног културног наслеђа Југоисточне Европе под покровитељством Унеска, са седиштем у Софији, одржан је 17. новембра 2021. године уз учешће представника земаља чланица Регионалног центра. На дневном реду састанка, који је одржан у онлајн формату, било је усвајање извештаја од раду Регионалног центра за 2020. и 2021. годину, као и усвајање Програма рада за 2022. годину.

Извештај о раду Регионалног центра за 2021. годину представила је Ирена Тодорова, извршна директорка Центра, наглашавајући да је су активности Центра, као и свих земаља чланица, током 2021. године биле прилагођене условима рада током пандемије Ковид 19, али да је Центар наставио деловање у три основна правца – рад на изградњи и јачању капацитета за очување нематеријалног културног наслеђа у државама чланицама; објављивање стручних, научних, истраживачких и промотивних публикација и информативних материјала; презентацији нематеријалног културног наслеђа кроз организовање изложби, предавања, дискусија и семинари, као и продукцију видео садржаја. Као део ових активности Регионани центар је током 2021. године организовао „Дане нематеријалног културног наслеђа“, односно представљање нематеријалног културног наслеђа земаља чланица на онлајн платформама Центра, а у оквиру овог програма током септембра међународној публици представљени су елементи нематеријалног културног наслеђа Србије (пиротско ћилимарство, здравице и Ђурђевдан).

Активности Регионалног центра за нематеријално културно наслеђе, према усвојеном Програму рада у 2022. години, биће усмерене на наставак рада на јачању капацитета, кроз радионице и тренинге с циљем подизања нивоа општег знања и разумевања Унескове Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа, као и на програме промоције елемената нематеријалног културног наслеђа земаља региона путем дигиталних платформи и објављивање часописа „Живо наслеђе“.

Регионални центар за очување нематеријалног културног наслеђа Југоисточне Европе под покровитељством Унеска, II категорије, са седиштем у Софији започео је са радом 2012. године, а представница Републике Србије у Генералној скупштини је Данијела Филиповић, координаторка  Центра за нематеријално културно наслеђе Србије. 

Фото ислутрација: Регионални центар за очување нематеријалног културног наслеђа Југоисточне Европе под покровитељством Унеска