Обичај изливања и паљења ратарских свећа 2015

„Обичај изливања и паљења ратарских свећа“ је део Васкршњих обичаја земљорадника који живе у селима у околини манастира Троноша, али у последње време окупља и остале православце из околине Лознице, као и других крајева Србије. Обичај је одржан у недељи пред Васкрс, од уторка до Великог четвртка, 7-9. априла, 2015. године.

Овај обичај подразумева прављење две ратарске свеће од природног воска, тешке око 50 килограма и високе око 1,5 метар, тако што се восак од старих свећа меша са новим воском. Једна свећа се излива у селу Зајача, а друга у манастиру Троноша. Свеће се „састају“ на Велики четвртак код чесме Девет Југовића, у близини манастира Троноша, уносе у манастир у свечаној поворци и пале у цркви посвећеној Ваведењу Пресвете Богородице. Свеће горе током целе године, у време великих хришћанских празника и недељом у време литургије. Мештани верују да се на тај начин штите од временских непогода, али и да тиме утичу на добробит чланова својих породица.

„Обичај изливања и паљења ратарских свећа“, Одлукoм Нaциoнaлнoг кoмитeтa зa нeмaтeриjaлнo културнo нaслeђe од 18. јунa 2012. гoдинe, уписaн je нa Листу нaмaтeриjaлнoг културног нaслeђa Србиje нa предлoг Српске православне цркве – Манастир Троноша.