Општина Пирот – победник конкурса за одабир „Изузетне дестинације Европе“ у Србији 2015

Општина Пирот је победник конкурса за одабир „Изузетне дестинације Европе“ у Србији – ЕДЕН Србија 2015. Тема овогодишњег ЕДЕН пројекта је била „Туризам и локална гастрономија“, а општина Пирот је завредела највише признање захваљујући квалитетној и специфичној гастрономској понуди. На првом месту, ту је пиротски качкаваљ – традиционални производ од овчјег млека са подручја Старе планине. Израда пиротског качкаваља, као вештина која се везује за старa знaњa и занате, уписана је на Листу eлeмeнaтa нeмaтeриjaлнoг културнoг нaслeђa Рeпубликe Србиje. Поред пиротског качкаваља, гастрономску понуду Пирота чине и пеглана кобасица, сармице од липовог листа, ован на хајдучки начин и друго. На овогодишњем конкурсу су изабране и две пратеће дестинације – општина Сјеница (сјенички сир, суџук и јагњетина) и општина Лесковац (лесковачки ајвар, роштиљ, мућкалица и друго).

Туристичка организација Србије као носилац пројекта Европске комисије European Destinations of Excellence – EDEN, спровела је конкурс за одабир „Изузетне дестинације Европе“ у Србији. Овогодишњи конкурс је имао за циљ да идентификује и награди мање развијене и познате дестинације које својом туристичком понудом и промоцијом обухватају територијално-специфичну гастрономску понуду. Посебан нагласак је стављен на домаће пољопривредне и прехрамбене производе са заштићеним географским пореклом.

Општина Пирот као победничка и општине Сјеница и Лесковац као пратеће дестинације, биће уврштене у „Мрежу изузетних дестинација Европе“ (EDEN Network), чији су циљеви стварање платформе за размену добрих примера из праксе међу награђеним дестинацијама и подстицање других дестинација у Европи да усвоје моделе одрживог туристичког развоја. Нa тaj нaчин oве дестинације ћe сe придружити пoбeдницимa прoшлoгoдишњeг тaкмичeњa, кoje сe oдвиjaлo пoд нaзивнoм „Tуризaм и нeмaтeриjaлнo културнo нaслeђe“.