Нематеријално наслеђе у служби локалног развоја

Нематеријално културно наслеђе у служби локалног развоја“ , 27. октобра 2020. године,
Нематеријално културно наслеђе у служби локалног развоја“, 27. октобра 2020. године,
Нематеријално културно наслеђе у служби локалног развоја“, 27. октобра 2020. године,
Нематеријално културно наслеђе у служби локалног развоја“, 27. октобра 2020. године,
Нематеријално културно наслеђе у служби локалног развоја“, 27. октобра 2020. године,

Округли сто под називом „Нематеријално културно наслеђе у служби локалног развоја“ одржан је у уторак, 27. октобра 2020. године, у просторијама НАЛЕД-а.  Централна тема округлог стола на којем су учествовали Татјана Матић, државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Ана Илић, саветница председнице Владе Републике Србије, Дејан Масликовић, помоћник министра у Министарству културе и информисања, Данијела Филиповић, координаторка Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, Милош Цолић, помоћник градоначелника Пирота и Катарина Мандић, власница занатске радње из Панчева, уз модерацију Виолете Јовановић, председнице Управног одбора Етно мреже, односила се на препознавање, вредновање и преношење нематеријалног културног наслеђa из домена занатских знања и вештина.

У разговору је истакнут значај системског приступа очувању традиционалних заната, који припадају нематеријалном културном наслеђу, али су истовремено и део привреде, пре свега туризма и трговине. У том смислу наглашена је неопходност међусекторске сарадње у циљу сагледавања различитих друштвених и екеномских аспеката на које се традиционални занати односе, уз акценат на пружање подршке занатлијама као носиоцима и преносиоцима наслеђа. Саговорници су се сложили да је управо обезбеђивање услова који ће омогућити преношење знања и вештина везаних за традиционалне занате на следеће генерације један од важнијих изазова, али да је истовремено важно унапређење презентације и промоције, како заната, тако и занатских производа. Уз констатацију да је дефинисање законских оквира који ће обезбедити системску бригу о традициоанлним занатима један од предуслова за системско решење идентификованих проблема, закључено је и да би умрежевање институција, удружења, организација цивилног друштва, локалних самоуправа и других учесника у овом процесу, био значајан и неопходан корак ка унапређењу полажаја традиционалних заната у друштву.  

По завршетку округлог стола, уручена су уверења за стицање основних знања у области онлине пословања представницама удружења која су пројекту „Дигитализација традиције“.

Фотографије: Етно мрежа