Годишњи састанак Мреже експерата за НКН Југоситочне Европе

Десети годишњи састанак експерата за нематеријално културно наслеђе Југоисточне Европe, чија је централна тема била „Синергија између Унескове Конвенције о очувању културног наслеђа (1972) и Конвенције о заштити нематеријалног културног наслеђа (2003)“, одржан је од 13. до 16. јула 2016. године на Брачу. Домаћин састанка било је Министарство културе Републике Хрватске и Комисија за сарадњу са Унеском РХ, а састанак је организован у сарадњи са Регионалном кaнцeлaриjом Унeскoa зa науку и културу у Европи сa сeдиштeм у Вeнeциjи и уз подршку Регионалног центра за очување нематеријалног културног наслеђа у Југоисточној Европи под покровитељством УНЕСКО-а са седиштем у Софији.

Током састанка, који је организован у две сесије, представљени су резултати у примени Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа у земљама југоисточне Европе и сагледане могућности у примени инструмената заштите наслеђа које је поставио Унеско у Конвенцији о заштити светске културне и природне баштине из 1972. године и Конвенцији о очувању наметријалног културног наслеђа 2003. године.

 

Мрежа стручњака за нематеријално културно наслеђе југоисточне Европе основана је 2007. године уз подршку Унеска, с циљем подршке импламентацији Конвенције о очувању наматеријалног културног наслеђа у југоисточној Европи. Годишњи састанци мреже одржани су у Арбанасију (Бугарска, 2007), Сафранболу (Турска, 2008), Загребу (Хрватска, 2009), Рâмницу-Вâлцеи (Румунија, 2010), Београду (Србија, 2011), Атини (Грчка, 2012), Софији (Бугарска, 2013), Лимасолу (Кипар, 2014) и Венецији (Италија, 2015).

 

Састанци мреже експерата допринели су унапређењу и побољшању заједничког сагледавања могућности и изазова у вези са очувањем нематеријалног културног наслеђа, као кључне предности културне разноликости у југоисточној Еуропи, као и развоју институционалних и стручних капацитета у оквиру одговарајућих државних тела за очување НКН.

 

У раду састанка, кроз презентације и дискусије, учествовали су стручњаци из области наматеријалног културног наслеђа из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Кипра, Италије, Грчке, Молдавије, Румуније, Србије, Словеније, Бивше Југословенске Републике Македоније, Турске, као и представници земаља посматрача – стручњаци из Аустрије, Мађарске и Уједињених Арапских Емирата.